Giuseppe Terragni - Villa Bianca




családi ház
-
Olaszország, Seveso // 1937 // Giuseppe Terragni
-
Giuseppe Terragnit az egyik legmodernebb, leginkább újító, leginkább avantgárd építésznek tartják a 20. század második negyedének olasz építészei közül. Különösen azért, mert a modern, racionalista és funkcionalista építészetbe két új elemet vezetett be, amelyek közül az egyik konceptuális, s ez a transzparencia, a másik pedig egy anyag, az üveg. Ez a két újdonság nem százszázalékosan Terragni találmánya, viszont az a mód, ahogyan eléri a transzparencia hatását, kifejezetten egyedülálló, a comói mesterre egyedül jellemző mód.
Villa Bianca egy gazdag ügyfél megrendelésére készült lakóépület, távol a várostól Milano és Como között található. A villa egyszerű négyszög alaprajzú, négy aszimmetrikus homlokzattal, melyeknek osztása vízszintes. Az egész épületen a horizontalitás érvényesül. A vasbetonszerkezet, tetőterasz, szalagablakok, fehér vakolat, és rámpák visszatükrözik Le Corbusier új építészeti pontjait. A merész vasbeton használatot mutatja az épület tetején elhelyezkedő nagylelkű árnyékoló szerkezet, amely megkoronázza az épületet. Az 1937-ben elkészült épület kitűnően reprezentálja Terragni sajátos formatanát, és kompozíciós játékát.
Az épület több hullámvölgyön ment át, évekig romlott az állapota, majd a 90-es években egy család megvette és felújíttatta. Az olasz kormány felismerte az épület fontosságát és történelmi értékét, a napokban már olasz nemzeti műemlék.
-
http://it.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Terragni
http://www.lombardiabeniculturali.it/architetture/schede/3m080-00043/
https://www.facebook.com/pages/Giuseppe-Terragni/521176734570754?fref=ts
http://www.designculture.it/giuseppe-terragni.html
https://www.tumblr.com/search/giuseppe+terragni

Riener Gábor







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.