Gio Ponti - Villa Planchart

családi ház
-
Venezuela, Caracas // 1953-1957 // Gio Ponti
-
A Planchart műgyűjtő házaspár egykori otthona minden tekintetben összefoglalja Gio Ponti építészetének sajátosságait. A villából 360 fokos panoráma nyílik Caracasra és Avila hegyére. Ez volt az egyik legfontosabb koncepcionális elem, ugyanis a pár 2 fő igényt fogalmazott meg az építésznek: szerettek volna egy falak nélküli házat, amelyben helyet találhatnak a műkincseiknek és a 6000 darabból álló orchidea gyűjteményüknek.
Az épületet a terek játéka és művészet aktív jelenléte jellemzi leginkább. Minden helyiség több másikba nyúlik át, a megengedett átlátások, egybenyitások alaposan átgondoltak. Gio Ponti olasz származása és formatervezői múltja nagy hatással volt a tervezésre, a szerkezeti elemektől a bútorokig minden egyedi, a villa belső tereiben számos olasz képzőművész munkáit használta fel. 
1961. februárjában saját magazinjában, a Domus-ban publikálta építészeti és dizájn témakörben. Az épület máig látogatható, művészeti eseményeknek ad színhelyet, amelyet a házaspár által 1975-ben létrehozott alapítvány irányít. 
-

Gedeon Tekla










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.