Berlin, Stalinallee

lakóegyüttes
-
NDK, Berlin // 1952-1962 // Hermann Henselmann, Hans Sharoun, Egon Hartmann, Richard Paulick, Hans Hopp, Karl Souradny, Kurt Leucht
-
A Stalinallee-t, mai nevén Karl-Marx-Allee-t Európa utolsó nagy sugárútjaként tartják számon, mely egyben Németország első és egyetlen szocialista főútja. Az utópikus eszme szerint ezen az úton a munkásoknak jó életszínvonalat biztosító házakat emeltek.
Az Allee 90 m szélességével, 2,3 km hosszával, monumentális házaival a szocializmus reprezentatív hatalmi szimbólumává kívánt válni az NDK erejét mutatva.
Az út több nevet viselt, az eredetileg Große Frankfurter Straße 1949-ben át lett nevezve Sztálin 70. születésnapja alkalmából Stalinallee-re, majd 1961-ben kapta meg a Karl- Marx- Allee nevet.
Az Allee építése kapcsán több építész nevét is meg kell említeni, elsőként Hermann Henselmann-t, de Hans Sharoun, Egon Hartmann, Richard Paulick, Hans Hopp, Karl Souradny, Kurt Leucht is részt vett az épületek tervezésében.
A 7-9 emeletes épületekben több ezer lakás kapott helyet, melyek általában 2-3 szobásak voltak fürdőszobával, konyhával felszerelve. Az általánosnál magasabb komfortszintet az is növelte, hogy ezekben a lakásokban távfűtés, lift, parketta és meleg víz is volt.
A lakásokon kívül középületek is helyet kaptak az Allee-n, itt épült meg a Deutsche Sporthalle (Német Sportcsarnok), mely csupán 148 nap alatt épült meg, a Café Moskau, a Kosmos, mely az NDK legnagyobb mozijának számított. 
Az utat szegélyező épületek építése során munkások tízezrei lettek túlhajszolva a hatalmas politikai nyomás hatására, így nem meglepő, hogy ezen a helyszínen alakult ki a népfelkelés 1953-ban.
A Karl- Marx- Allee tükrözi Németország történelmét, és egy utópikus eszme megvalósulását, mely mind a mai napig látható. Az épületeket ma is szeretik a lakók, ezért renoválták, karbantartják.
-
http://hu.wikipedia.org/wiki/Karl-Marx-Allee
http://joepwritesthehistoryofberlin.wordpress.com/2014/02/14/stalinallee/
http://www.zeit.de/kultur/karl-marx-allee/index.html#prolog
http://www.pinterest.com/BauhausPlatte/eerste-fase-stalinallee-socialistisch-realisme-195/
https://www.youtube.com/watch?v=tDR0fck7q1U

Balázs Anna Gyöngyi









01_kép forrása: http://joepwritesthehistoryofberlin.wordpress.com/tag/strausberger-platz/
02_kép forrása: http://www.pinterest.com/BauhausPlatte/eerste-fase-stalinallee-socialistisch-realisme-195/
03_kép forrása: http://joepwritesthehistoryofberlin.wordpress.com/2014/02/14/stalinallee/
04_kép forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Karl-Marx-Allee
05_kép forrása: http://pher.ch/photos/cities/berlin2/slides/Karl-Marx%20Allee,%20tree%20allee.html
06_kép forrása: http://de.wikipedia.org/wiki/Kosmos_%28Berlin%29
07_kép forrása: http://gdrobjectified.wordpress.com/karl-marx-allee/kma-frankfurter-tor/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.