Antti Lovag - Buborékházak

kísérleti lakóhelyek 
Tourette-sur-Loup, Franciaország // 1968-1998 // Antti Lovag 
Cannes, Franciaország // 1989 // Antti Lovag 
Antti Lovag az 1960-as évek elejétől kezdett a természet által ihletett formákkal kísérletezni. Célja olyan terek megteremtése volt, amelyek természetesek és harmóniában állnak az emberi testtel. A derékszöget a természet elleni véteknek tartotta, úgy gondolta, hogy az íves felületek és legömbölyített sarkok a természetesek, mert ezek az anyaméhre emlékeztetnek, ezzel szemben az éles sarkok idegi problémákat és erőszakot gerjesztenek.
1968-ban látott hozzá első buborékháza, a Maison Gaudet megvalósításához Tourette-sur-Loup településen. Az épületet - amely 30 évig készült - 1998-ban műemlékké nyilvánították. 
A Palais Bulles 1989-ben épült meg, Cannesban. A házat Pierre Cardin számára tervezte, a híres divattervező minden igényét és kívánságát figyelembe véve. A buborékházak esetében alapvető, hogy a különleges belső tér miatt hagyományos bútorok nem jöhetnek számításba, így természetesen ide is egyedi bútorokat terveztek és gyártattak le. Az épület szemléletes példája az általa alkalmazott sajátos megközelítésnek. A buborékvilla közel 1300 négyzetméter, a nappali egyben egy 500 férőhelyes amfiteátrum. Panorámás társalgóval, 28 szobával és 10 lakosztállyal is rendelkezik. A kert és a medencék 8500 négyzetméteren terülnek el.
Bár munkáját sokan csodálták, nem akadt sok megrendelője, ez valószínűleg a filozófiája miatt volt: "Én nem tudom mi ez, nem tudom mi lesz, nem tudom mikor lesz kész, és nem tudom, hogy mennyibe fog kerülni." 

Bukovinszki Enikő










1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.